De term ‘fysiotherapie’ is in België beter bekend als ‘kinesitherapie’. Simpel gezegd is een dierenfysiotherapeut dus een kinesist die dieren behandelt en dan voornamelijk (maar niet alleen!) honden en paarden. 

Een kinesitherapeut houdt zich bezig met de behandeling van het bewegingsstelsel. Dit kan nuttig zijn bij (zichtbare) lichamelijke klachten of postoperatief maar kan ook helpen bij prestatieverminderingen, verandering in gedrag en ter begeleiding in de sport. Alle aandoeningen aan botten, gewrichten, pezen, ligamenten en spieren kunnen beïnvloed worden en dit zowel conservatief (zonder operatie), postoperatief als preventief. De gebruikte technieken bestaan veelal uit mobilisaties, massage, bewegingstherapie en advies. 

Hoe ziet zo’n sessie er uit?

Aan het begin van de eerste consultatie wordt er gestart met een vraaggesprek. Het is namelijk belangrijk om de klacht goed te begrijpen, maar ook om een idee te krijgen van de omgevingsfactoren en de belasting. Tijdens dit vraaggesprek kan het dier al een beetje wennen aan de spannende situatie, en kan er al subtiel gekeken worden naar hoe jouw paard of hond zich gedraagt en hoe hij beweegt wanneer hij denkt dat er niemand kijkt. Dieren zijn namelijk meester in compenseren!
Hierna volgt het klinisch onderzoek. Dit start met een uitgebreide inspectie van het dier, gevolgd door een inspectie in beweging en als laatste worden alle spieren en gewrichten van het lichaam nagekeken. Indien er hiervoor een indicatie is, volgt er hierna nog een (non-invasief) neurologisch onderzoek. De resultaten van het onderzoek worden geïnterpreteerd en omgezet naar een behandelplan. Dit behandelplan omvat de keuze van welke soort behandeling, de gebruikte technieken, de frequentie, de oefeningen voor thuis en het advies. Dit allemaal in samenspraak met de eigenaar en in functie van de doelstellingen.

In principe kunnen de indicaties voor fysiotherapie onderverdeeld worden in vier domeinen, namelijk: 

  • Orthopedische aandoeningen, zoals bv heupdysplasie of algemene pijnklachten 
  • Reumatische aandoeningen of ouderdomsklachten 
  • Neurologische aandoeningen, zoals bv een hernia met of zonder verlamming 
  • Postoperatief of traumatische problemen, zoals bv kruisbandlaesies 


Honden

Bij honden wordt er vooral postoperatief of post-traumatisch met dierfysiotherapie gestart. De meeste honden die bij de fysiotherapeut terechtkomen hebben dus duidelijk zichtbare klachten. Er zijn echter ook subtielere tekens die er op kunnen wijzen dat jouw hond baat kan hebben bij een behandeling.
Mogelijke subtielere symptomen zijn:

  • Jouw hond piept of heeft moeite met recht geraken
  • Verminderde eetlust, minder vrolijk zijn, niet meer willen spelen
  • Grommen als je hem op een bepaalde plaats aanraakt

Niet meer in de zetel springen, …

Paarden

Of je nu intensief wedstrijden rijdt of lekker rustig recreatief rijdt, onze paarden zijn echte atleten. We vragen dingen van hun die niet altijd even natuurlijk zijn en dit kan leiden tot klachten.

Wanneer kan dierfysiotherapie nuttig zijn voor jouw paard?

  • Je ervaart problemen tijdens het rijden, zoals een moeilijke buiging, steeds in kruisgalop springen, takt fouten, een stijf gangpatroon, weigeren te springen, bokken, steigeren, …
  • Je merkt veranderingen op in het gedrag, zoals een slecht humeur, bijten, slaan, niet meer even vrolijk, nervositeit, willen weglopen, …
  • Je paard vertoont opvallend gedrag tijdens de verzorging, zoals het wegdrukken van de rug tijdens het borstelen, ongemak en boosheid tijdens het aansingelen, warmte op bepaalde lichaamsdelen, altijd hetzelfde been ontlasten, …

Dit zijn maar enkele van de mogelijke indicaties dat jouw paard zich niet helemaal goed in zijn vel voelt. Paarden zijn ook zeer goed in compenseren, waardoor de eerste tekenen van discomfort vaak veel subtieler zijn. Om die reden kan het ook aangewezen zijn om jouw paard preventief enkele keren per jaar te laten behandelen. Op deze manier wordt de beweeglijkheid en dus ook de sportmogelijkheden behouden door de vroege herkenning van problemen en disbalansen.

Twijfel je, heb je nog vragen of wil je graag een behandeling plannen? Aarzel dan niet om mij een berichtje te sturen en dan help ik je graag verder!