In 2019 organiseerde Bridle&Ride hun eerste jaargang van de opleiding tot ‘Elite Bridle & Bit Fitter’, of kort gezegd ‘EBBF’. In 2018 heb ik zelf mogen ontdekken hoe veel verschil een goed passend hoofdstel en bit kan maken, dus ik moest absoluut meedoen aan deze opleiding!
Een EBBF gaat op zoek naar het hoofdstel of bit dat het beste bij jouw paard past. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke anatomie van jouw paard, zijn/haar karakter en temperament, eventuele problemen tijdens het rijden, het gebruik van het paard en zijn/haar persoonlijke voorkeuren.
Wanneer kan een bitfitting nuttig zijn?
- Je hebt een onstabiele aanleuning
- Je paard loopt achter de teugel of gaat juist heel erg hangen
- De tong van jouw paard is steeds zichtbaar of hij gooit zelfs regelmatig zijn tong over het bit
- Je loopt tegen bepaalde moeilijkheden aan tijdens het trainen die je maar niet opgelost krijgt
- Je contact voelt stug aan, de kaken willen niet ontspannen of je hebt moeilijkheden met een goede stelling te krijgen
- Jouw paard heeft een onrustige mond, wilt deze constant openen of zit te wiebelen met het bit
- Je zoekt een goed bit om jouw (jong) paard te trainen
Je zoekt een bit dat een snellere respons geeft (bij een paard dat al goed getraind is)
Wanneer kan een bridle fitting nuttig zijn?
- Gelijkaardige problemen dan bij een bitfitting: onstabiele aanleuning, gespannen kaken, stug gevoel, …
- Hoofdschuw paard owv klachten rond het hoofd (voornamelijk door druk achter de oren of rond het kaakgewricht)
- ‘Kant-en-klare’ hoofdstellen uit de winkel lijken nooit echt goed te passen omdat sommige onderdelen te groot en andere onderdelen dan weer te klein zijn
- Je wilt graag een hoofdstel volledig naar eigen wens samenstellen (setjes-alert!)
Je wilt gewoon graag een passend hoofdstel
Ook zonder dat je grote problemen ondervindt tijdens het rijden kan een bitfitting leuk zijn. Bijna altijd vinden we wel een bit dat toch nog net comfortabeler is dan jouw eigen bit, dat een betere respons geeft, voor meer ontspanning zorgt, …
Hoe verloopt zo’n fitting?
Net als bij de dierfysiotherapie starten we met een vraaggesprek, waarbij je mij zo veel mogelijk informatie geeft over jouw paard, je doelen, mogelijke problemen, … Daarna bekijk ik jouw paard even kort volledig (dierfysio-beroepsmisvorming),
onderzoek ik het hoofd en de mond in meer detail en bekijk ik het huidig harnachement.
Tijdens een bitfitting ga je vervolgens ‘normaal’ opwarmen met je eigen bit. Hierna selecteer ik enkele bitten die we dan gaan proberen. Aan de hand van de reacties van het paard, jouw eigen gevoel en de visuele verschillen
gaan we de keuze finetunen tot we het juiste bit vinden.
Tijdens de fitting van een hoofdstel wordt er meestal niet gereden. Ik werk bijna alleen met losse onderdelen. Na het onderzoek gaan we in overleg op zoek naar de onderdelen die het beste bij jouw paard passen en die voldoen aan
jouw wensen. Heeft jouw paard zeer uitgesproken hoofdstel-gerelateerde problemen of wil je bijvoorbeeld graag de wonderen van de Finesse hoofdstellen testen, dan gaan we wel rijden om net zoals bij de bitfitting de reacties
van het paard te bekijken.
Testperiode van bit of hoofdstel
Heb je een bit- of bridle fitting gedaan? Dan mag je gratis het bit of hoofdstel nog één week testen.
Heb je geen bit- of bridle fitting gedaan, maar wil je graag iets uit het assortiment testen? Dan gelden onderstaande regels:
Stap 1: Je betaalt het aankoopbedrag van het artikel dat je wilt testen. Ook de eventuele verzendkosten zijn voor jouw rekening.
Stap 2: Je ontvangt het artikel en je mag dit twee weken normaal gebruiken. De periode start op de dag van ontvangst.
Na de testperiode zijn er drie opties:
1) Je houdt de tester die je ontvangen hebt. Je ontvangt dan nog een waardebon van 15% van het aankoopbedrag die je kan gebruiken voor een van de diensten van EquineFit Kari-Ann (fittings of dierfysiotherapie).
2) Je bent tevreden maar wilt graag een nieuw stuk, een ander maat, andere kleur, … : deze ruil je gratis om voor het nieuwe exemplaar. Indien van toepassing zijn de verzendkosten voor jouw rekening.
3) Je wilt het artikel niet houden: je stuurt het terug of geeft het terug en je ontvangt 90% van de aankoopwaarde terug op jouw rekening.
Let op: enkel artikels die in dezelfde goede staat terugkomen worden vergoed. Indien het artikel beschadigd wordt geretourneerd, wordt deze niet terugbetaald.